Кобеляцький ліцей № 2 імені Олеся Гончара

Харчування

У сучасних умовах питання про здорове харчування школярів є особливо актуальним, оскільки правильне харчування – найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини.      Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності, яка пов’язана зі значними витратами енергії. Для відшкодування витраченої енергії школяр повинен отримувати повноцінне харчування.    Одна з головних вимог до харчування школярів – його оптимальність і збалансованість.    З 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою Кабміну № 305 від 24 березня 2021 року.

      Норми

        Новими нормами зменшена  кількість солі  та цукру в готових продуктах. Лише йодована сіль додається у готові страви ( 1 грам на порцію). Овочі та фрукти у свіжому та переробленому вигляді, які містять природній цукор, пропонуються без обмежень.

        До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

        Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

     З 1 лютого 2022 року наш ліцей перейшов на нове меню для учнів – з овочами, фруктами та іншими корисними стравами.

Меню

Фото меню

       За державні кошти у ідальню було придбане необхідне обладнання: картоплечистка, електрична м’ясорубка та овочерізка.

Фото

      Адміністрація ліцею створила всі належні і зручні умови для харчування учнів, облаштували інформаційний куточок, провели роз’яснювальну роботу з учителями, кухарями.

Фото

      Класоводи 1-4 класів на уроках провели з учнями бесіди про здорове харчування, переглянули навчальні відео, обговорили  важливість повноцінного і якісного споживання їжі, познайомили з новим меню.

        Діти із задоволенням смакують нові страви, діляться своїми враженнями із батьками, формують міцний фундамент правильних харчових звичок.

Фото